Göteborgs Räddningsmission

En hjälporganisation som arbetar med bland annat hemlöshet, barn som har en förälder i fängelse och med utsatta kvinnor. En av ingångarna i arbetet var att budgetarna var små. En annan var att man gärna ville nå givare via brev. Detta var några år före Swish ens fanns, så givarna var ganska analoga. Utmaningen blev att få breven att sticka ut bland allt annat i brevlådan, gärna berätta något om Räddningsmissionens arbete och samtidigt generera insamlade medel. Det resulterade i en serie brev som varje år slog insamlingsrekord. Breven nominerades dessutom i Guldägget fyra år i rad, och resulterade i ett guld och ett silver.

BYRÅ : GOSS
NÄR: 2006-2012

FRÅN FLYKT TILL FLYTT

I den här kampanjen ville vi prata om hur människor som spenderat lång tid på flykt hamnar i en ny verklighet i Sverige där de också tvingas flytta runt pga av asylprocess och bostadssituationen i landet. Vi lät både Räddningsmissionens givarbrev, deras annons i tidningen och på webben flytta runt.

UTELIGGARBREVET

För att illustrera att somliga tvingas sova utomhus i ur och skur lät vi brevet tillbringa en natt ute i regn och smuts. När alla brev torkats satt tydliga spår kvar av en natt på gatan.

ÅTER AVSÄNDAREN

För att illustrera att det finns människor som inte har någonstans att bo, skrev vi adressatens namn på baksidan av kuvertet, på platsen för avsändaren. På framsidan skrev vi ”Lasse Persson i ett soprum på Hisingen, Göteborg”. Eftersom den adressen inte finns tvingas posten att returnera brevet till avsändaradressen.

RADIO

Vi gjorde många radiospotar för Räddningsmissionen. Här är två fina exempel för deras verksamhet för barn som har en förälder i fängelse.